ΤΣΕΧΙΚΑ
SPEAK
ΤΣΕΧΙΚΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Ινδο-Ευρωπαϊκές Γλώσσες, Δυτ. Σλαβική οικογένεια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
*****
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
12 εκατομμυρία ομιλητές
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗ
3
ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Λατινική

Η Τσεχική γλώσσα ανήκει στις δυτικές σλαβικές γλώσσες. Ομιλείται από τους περισσότερους κατοίκους της Τσεχικής Δημοκρατίας και από Τσέχους σε όλο τον κόσμο- από ένα πλήθος 12 εκατομμυρίων ομιλητών, συνολικά.  

Τα Τσεχικά συγγενεύουν με τα Σλοβακικά και, σε μικρότερο βαθμό με τα Πολωνικά. Οι περισσότεροι ενήλικες Τσέχοι και Σλοβάκοι μπορούν χωρίς δυσκολία να αλληλοκατανοηθούν, καθώς μέχρι τον διαχωρισμό της Τσεχοσλοβακίας ήταν εκτεθειμένοι και στις δύο γλώσσες στην εθνική τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Τα Τσεχικά θεωρούνται σχετικά δύσκολη γλώσσα προς εκμάθηση. Η σειρά των λέξεων σε μία πρόταση δεν είναι καθορισμένη, ενώ πολύπλοκα είναι και τα γραμματικά φαινόμενα. Τα κλιτά μέρη του λόγου (επίθετα, ουσιαστικά ρήματα) έχουν πολλές και διαφορετικές κλίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται πολλές ώρες εξάσκησης. 

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει

Καθένας μπορεί να μάθει Τσεχικά. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ενδιαφερόμενοι για τη συγκεκριμένη γλώσσα, κυρίως λόγω των ανταλλαγών Erasmus. Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδου.


Δεξιότητες που θα αποκτήσετε 

Γραφή, Ανάγνωση, Ομιλία, Προφορά, Λεξιλόγιο, Γραμματική

Επίπεδα και διάρκεια

Στο SPEAK η τελειοποίηση των Ρουμανικών είναι εφικτή σε τρία χρόνια. 


Α1-Α2 (Αρχαρίων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Α2 τελειώνοντας): 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα Τσεχικά. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων σας θεωρείστε βασικός ομιλητής της γλώσσας και μπορείτε να επικοινωνείτε με ευχέρεια για όλα τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Το λεξιλόγιο σας επαρκεί για την ανταλλαγή βασικών πληροφοριών με απλό συντακτικό και γραμματική.  


Β1- Β2  (Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Β2 τελειώνοντας): 

Με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου, έχετε ουσιαστικά καλύψει το σύνολο της γραμματικής και του συντακτικού των Τσεχικών. Είστε σε θέση να συζητήσετε για θέματα που απαιτούν ανάπτυξη επιχειρηματολογίας (περιβάλλον, οικονομία, πολιτική κ.α.) χρησιμοποιώντας πλούσιο λεξιλόγιο και σύνθετες δομές προτάσεων.  


C1- C2  (Προχωρημένων - Συμμετοχή στις εξετάσεις C1/ C2 τελειώνοντας): 

Πρόκειται για τα μεγαλύτερα επίπεδα που μπορεί να πιστοποιηθεί κανείς στα Τσεχικά και αντιστοιχούν στην άριστη χρήση της γλώσσας, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR).   


Μάθετε με τον ρυθμό σας.

Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή  η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.

Certificates 

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη φορέας διεξαγωγής εξετάσεων πιστοποίησης της Τσεχικής γλώσσας.

Καθηγητές

Κατερίνα Μ. (GER, CZ)

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει