Itaewon - Η ποικιλομορφία στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας
Ιούνιος 15, 2023
Γράφει η Ελεάνα Τριανταφυλλοπούλου

Εάν είσαι K-pop fanή λάτρης των K-dramas, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχεις παρακολουθήσει τη δημοφιλή κορεατική σειρά, Itaewon class” ή να έχεις ακούσει το τραγούδι Itaewon Freedom”που κυκλοφόρησε το 2011, από τους UV & JYP. Τι γνωρίζεις όμως πραγματικά για την περιοχή Itaewon;

itaewon

Η Ιστορική εξέλιξη της περιοχής Itaewon

Η περιοχή Itaewon διαθέτει μια ιδιαίτερη ιστορία αστικής ανάπτυξης. Είναι γνωστή για την πολιτισμική ποικιλομορφία της και αποτελεί την συνοικία με την μεγαλύτερη εθνοπολιτισμική ετερογένεια, αλλά και επισκεψιμότητα στην Κορέα. Αποτελώντας τη γενέτειρα της κορεατικής λαϊκής μουσικής και της pop music, αναδείχθηκε σταδιακά σε έναν χώρο που συνδέθηκε άρρηκτα με φιλελεύθερες αξίες και καλλιτεχνικές εκφράσεις που ερχόταν σε άμεση αντιπαράθεση με συντηρητικές παραδοσιακές αξίες των προηγούμενων γενιών. Με την πάροδο του χρόνου και με την μεταφορά του 8ου αμερικανικού στρατού, η περιοχή μετατράπηκε από μια στρατιωτική βάση σε ένα χώρο ζωντανής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έχοντας μια επιβαρυμένη εικόνα σαν συνοικία που στιγματίστηκε από την παρουσία των ξένων κατακτητών και την κλιμάκωση της βιομηχανίας του σεξ, για πολλά χρόνια αντιμετωπίζονταν ως μια διακριτή πολιτισμική οντότητα, μέσα στο κέντρο της Σεούλ. Μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάχθηκαν το 1988 στην πρωτεύουσα, αυξήθηκε σημαντικά η εισροή τουριστών στην περιοχή. Παράλληλα, η αναδυόμενη καλλιτεχνική δραστηριότητα στο Itaewon, αποτέλεσε τον πρόδρομο για τον αστικό «εξευγενισμό», προσελκύοντας επενδυτές και επιχειρηματίες από διάφορους τομείς της παραγωγής και από όλο τον κόσμο. Κατά αυτόν τον τρόπο, η περιοχή συνδέθηκε με μια συνεχή διαδικασία αλληλεπίδρασης με τους έξωθεν πολιτισμούς.

Τι να επισκεφτείς στην περιοχή

Leeum, Samsung Museum of Art

Το Leeum Samsung Museum of Art ή "Comme des Garçons", είναι ένα ιδιωτικό μουσείο που βρίσκεται στη περιοχή Itaewon και δημιουργήθηκε από το ίδρυμα πολιτισμού της Samsung. Aποτελείται από δύο επιμέρους μουσεία, το ένα από τα οποία είναι σχεδιασμένο από τον Ελβετό Mario Βotta και έχει εκθέματα της παραδοσιακής κορεατικής τέχνης (καλλιγραφία, παραδοσιακούς πίνακες κ.λπ.), ενώ το άλλο αρχιτεκτονικό έργο, σχεδιασμένο από τον Γάλλο Jean Nouvel, αναφέρεται στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, έχοντας εκθέματα τόσο από διεθνείς, όσο και από Κορεάτες καλλιτέχνες. Εάν είσαι λάτρης των τεχνών και επιθυμείς μια πολυαισθητηριακή μουσειακή εμπειρία, τότε αξίζει σίγουρα να το επισκεφτείς!

Πεζοπορία στο Namsan Tower
Ίσως μια από τις πιο διαδεδομένες αθλητικές δραστηριότητες στην Κορέα, να είναι η πεζοπορία. Ετοιμάσου να περπατήσεις πολλά ξύλινα σκαλοπάτια που θα σε οδηγήσουν όμως σε μια αξέχαστη θέα, όπου μπορείς να παρατηρήσεις το Itaewon-dong και το Hannam-dong.

Επίσκεψη στον δρόμο με τις Αντίκες
Ένας από τους πιο πολυαγαπημένους προορισμός των τουριστών στο Itaewon είναι οι δρόμοι με τα καταστήματα που πουλούν αντίκες (Itaewon Antique street). Περπατώντας στα δρομάκια μπορείς να βρεις παραδοσιακές κορεατικές αντίκες, αλλά και vintage ρούχα και αξεσουάρ. Παράλληλα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να προσεγγίσεις διαφορετικούς πολιτισμούς και να αλληλεπιδράσεις με τους/τις καταστηματάρχες.
Δοκίμασε διαφορετικά φαγητά στα εστιατόρια
Last but not least... ετοιμάσου να πραγματοποιήσεις ένα γευστικό ταξίδι σε κάθε άκρη του πλανήτη. Το έντονο διαπολιτισμικό στοιχείο της περιοχής μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, διαμέσου των πολλαπλών κουζινών που σου δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσεις. Περπατάς στη γειτονιά και κατακλύζεσαι από ποικίλες μυρωδιές, που σου είναι δύσκολο να επιλέξεις σε ποιο μαγαζί να μπεις. Όμως όπου και εάν επιλέξεις να καθίσεις για να φας, ένα είναι το σίγουρο, θα πιεις σότζου...


Festival που πραγματοποιούνται στο Itaewon

Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χωριού (Global Village festival)

Η ιδέα των πολυπολιτισμικών φεστιβάλ, αρχίζει να προωθείται όλο και περισσότερο στην Νότιο Κορέα με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ γηγενών Κορεατών και κατοίκων μεταναστών. Το "Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χωριού" στο Itaewon, είναι ενδεχομένως ένα από τα γνωστότερα φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα στη Σεούλ. Ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1997, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ειδικής Τουριστικής Ζώνης του Itaewon και πραγματοποιείται από τότε κάθε Οκτώβριο. Η επιλογή της περιοχής Itaewon για την φιλοξενία του φεστιβάλ δεν είναι τυχαία, αφού αποτελεί το πολυπολιτισμικό ορόσημο της χώρας και στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής. Παρόλο που η κορεατική κουλτούρα κυριαρχεί στις διοργανώσεις και κάθε χρόνο είναι ο "οικοδεσπότης" του παγκόσμιου χωριού, βασική επιδίωξη συνεχίζει να αποτελεί η προώθηση του ιδανικού μιας πολυπολιτισμικής πόλης που δέχεται την ποικιλομορφία και ενθαρρύνει την πολιτισμική αλληλεπίδραση μεταξύ των λαών.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης πραγματοποιούνται παραστάσεις και συναυλίες από εγχώριους και ξένους καλλιτέχνες, ενώ ταυτόχρονα σου δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσεις ζωντανά μερικά από τα γνωστότερα ονόματα της κορεατικής pop μουσικής. Ακόμη υπάρχουν δημοφιλείς καντίνες φαγητού και παραδοσιακές σκηνές που σερβίρουν φαγητά από διαφορετικές κουζίνες του κόσμου.

Οι εορτασμοί για το Halloween

Το Halloween μπορεί να μην είναι μια γιορτή που γιορτάζεται παραδοσιακά στην Νότια Κορέα, αλλά καθώς η Σεούλ έχει γίνει πιο κοσμοπολίτικη τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των Κορεατών που επιστρέφουν από το εξωτερικό συνεχώς και αυξάνεται, τείνει να γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής εορτή. Σημαντικό ρόλο στη διάδοση του Halloween διαδραμάτισαν σημαντικές τηλεοπτικές παραγωγές. Οι εορτασμοί γίνονται επίσης στο Itaewon, οπού για πολλά χρόνια αποτελούσε αμερικανική στρατιωτική βάση και κύρια πηγή διάδοσης των αμερικανικών εθίμων και παραδόσεων.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν το 2011 και σταδιακά ο αριθμός συμμετοχής των νέων Κορεατών ξεκίνησε να υπερτερεί σε σχέση με τους ξένους κατοίκους. Το 2018 οι σκηνές με τους νέους να ξεχύνονται στο δρόμο με κουστούμια φαινόντουσαν αποπνικτικές, ενώ το 2022 μετά την πανδημία από την νόσο covid-19 σημειώθηκε το τρομερό ατύχημα, με περισσότερους από 151 νεκρούς να ποδοπατιούνται στους εορτασμούς κοντά στο Hamilton Hotel. Η κυβέρνηση της Σεούλ δεν κατάφερε να διαχειριστεί έναν αριθμό περίπου 100.000 ατόμων που ήρθαν να γιορτάσουν, παρά τα μέτρα που έλαβαν και τις αστυνομικές αλλά και νοσηλευτικές δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή. Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής, με τα στενά δρομάκια κατέστησε δύσκολη την διαδικασία απεγκλωβισμού των νέων που παρευρέθηκαν στους εορτασμούς (Outlook Web Desk, 2022). Μια τραγωδία που στιγμάτισε την Κορεατική κοινωνία και την διεθνή κοινότητα και θα καθορίσει από εδώ και μπρος την μοίρα των εορτασμών του Halloween, αλλά και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει