ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ
SPEAK
ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Ιινδοευρωπαϊκή, οικογένεια βόρειων γερμανικών γλωσσών
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
*****
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Εφικτή η επικοινωνία με ομιλητές άλλων Σκανδιναβικών γλωσσών
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗ
3
ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Λατινική

Τα Νορβηγικά κερδίζουν διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των σπουδαστών, αν και οι ομιλητές της γλώσσας υπολογίζονται γύρω στα 5 εκατομμύρια- εκ των οποίων σχεδόν όλοι κατοικούν στη Νορβηγία. Ο λόγος; Η αλματώδης ανάπτυξη της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με τη σπάνια φυσική ομορφιά της. 

Τα Νορβηγικά έχουν δύο επίσημες γραπτές μορφές: τα Bokmål (δηλαδή, τη “γλώσσα των βιβλίων”) και τα Nynorsk (δηλαδή, τη “Νεονορβηγική”). Το 90% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τα Bokmål, ενώ το υπόλοιπο 10% χρησιμοποιεί τη δεύτερη μορφή, η οποία θυμίζει την Ισλανδική γλώσσα. 

Τα Νορβηγικά ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και ειδικότερα, σε αυτή των βόρειων γερμανικών γλωσσών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα Δανέζικα και τα Σουηδικά, οι ομοιότητες με τα οποία είναι προφανείς. Οι κάτοικοι των χωρών αυτών μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ο καθένας τη δική του γλώσσα- ανάλογα, βέβαια, και την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Τα Νορβηγικά θεωρούνται μία εύκολη γλώσσα για να μάθει κάποιος, ιδιαίτερα εάν γνωρίζει ήδη Αγγλικά. Αν και η προφορά απαιτεί συνεχή εξάσκηση, η γραμματική και το συντακτικό αποζημιώνουν το μαθητή με την σχετική απλότητά τους. 

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει

Όλοι και όλες μπορούν να μάθουν Νορβηγικά! Πρόκειται για μία γλώσσα που συνεπαίρνει με το μυθικό χαρακτήρα της και η γνώση της δημιουργεί πολλές προοπτικές. 

Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδου.


Δεξιότητες που θα αποκτήσετε 

Γραφή, Ανάγνωση, Ομιλία, Προφορά, Λεξιλόγιο, Γραμματική

Επίπεδα και διάρκεια

Στο SPEAK μπορείτε να τελειοποιήσετε τα Νορβηγικά σε τρία χρόνια. Τα πρώτα δύο έτη σπουδών είναι ταχύρρυθμα και το τελευταίο έτος προχωρημένων απαιτεί μία ολόκληρη ακαδημαϊκή χρονιά για να ολοκληρωθεί. Ήδη από την αρχή των μαθημάτων σας θα είστε σε θέση να διαβάζετε και να προφέρετε τις λέξεις με ορθό τρόπο, αλλά και να διεξάγετε με ευχέρεια τους πρώτους, βασικούς διαλόγους στα Νορβηγικά. 


Α1-Α2 (Αρχαρίων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Α2 τελειώνοντας): 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα Νορβηγικά. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων σας θεωρείστε βασικός ομιλητής της γλώσσας και μπορείτε να επικοινωνείτε με άνεση για όλα τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Το λεξιλόγιο σας επαρκεί για την ανταλλαγή βασικών πληροφοριών με απλό συντακτικό και γραμματική.  


Β1- Β2  (Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Β2 τελειώνοντας): 

Με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου, έχετε ουσιαστικά καλύψει το σύνολο της γραμματικής και του συντακτικού των Νορβηγικών. Είστε σε θέση να συζητήσετε για θέματα που απαιτούν ανάπτυξη επιχειρηματολογίας (περιβάλλον, οικονομία, πολιτική κ.α.) χρησιμοποιώντας πλούσιο λεξιλόγιο και σύνθετες δομές προτάσεων. 


C1  (Προχωρημένων - Συμμετοχή στις εξετάσεις C1 τελειώνοντας): 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίπεδο που μπορεί να πιστοποιηθεί κανείς στα Νορβηγικά και αντιστοιχεί στην άριστη χρήση της γλώσσας, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR).   


Μάθετε με τον ρυθμό σας.

Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή  η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.

Certificates 

Η πιστοποίηση Trinn διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Trinn 1 (A2-B1)
  • Trinn 2 (B1-B2)
  • Trinn 3 (B2-C1)

Πρόκειται για διαβαθμισμένη εξέταση με βάση μία κλίμακα από το Α έως το F. Ανάλογα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνει ο εξεταζόμενος, αποκτά πτυχίο για το αντίστοιχο επίπεδο γλωσσομάθειας. 

Η πιστοποίηση Bergenstesten είναι η υψηλότερη πιστοποίηση που μπορεί να λάβει κανείς για τη Νορβηγική γλώσσα. Διακρίνεται σε:

  • Γραπτή εξέταση: Απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που σκοπεύουν να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια της Νορβηγίας, αλλά και σε ανθρώπους που επιθυμούν να εργαστούν στη χώρα, όπως γιατροί ή δάσκαλοι. 
  • Προφορική εξέταση: Απευθύνεται κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, αλλά και σε όσους χρειάζεται να αποδείξουν ότι διαθέτουν αυξημένη επάρκεια στη Νορβηγική γλώσσα. 

Οι εξετάσεις Trinn και Bergenstesten εποπτεύονται από το Πανεπιστήμιο του Όσλο. Προς το παρόν δεν υπάρχει εξεταστικό κέντρο στην Ελλάδα και οι υποψήφιοι θα πρέπει να επισκεφθούν τη Νορβηγία.  

Καθηγητές

Snorre W. (NO)

FAQ

Με ποια γλώσσα μοιάζουν τα Νορβηγικά;

Τα Νορβηγικά παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με τα Δανέζικα και τα Σουηδικά. Κάποιος ο οποίος είναι έμπειρος χρήστης της γλώσσας ενδεχομένως μπορεί να διαβάζει και να κατανοεί κείμενα των άλλων δύο γλωσσών, αλλά και να συμμετέχει σε διαλόγους με Σουηδούς και Δανούς ομιλητές χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ομοιότητες υπάρχουν και με τα Γερμανικά σε μικρότερο βαθμό. 

Πόσο χρόνο χρειάζομαι για να καταλαβαίνω και να μιλάω Νορβηγικά; 

Από τα πρώτα μαθήματα θα είστε σε θέση να μεταφέρετε βασικές πληροφορίες για τον εαυτό σας στα Νορβηγικά. Σταδιακά το εύρος των γνώσεων μεγαλώνει και θα είστε σε θέση να μιλήσετε για θέματα εργασίας και άλλα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Είναι ευνόητο ότι όσο πιο επιμελείς είστε στα μαθήματά σας τόσο πιο γρήγορα θα αναπτύξετε τις γλωσσικές σας ικανότητες!

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των Σκανδιναβικών γλωσσών; Εάν μιλάω Σουηδικά, μπορώ να επικοινωνώ και με τους υπόλοιπους Σκανδιναβούς; 

Όπως και στη Σουηδία, τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την καθιέρωση ενός επιπέδου, τουλάχιστον Β2, ώστε κάποιος να δικαιούται να διεκδικήσει τη νορβηγική υπηκοότητα. Σε κάθε περίπτωση, η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε η Νορβηγία στάθηκε αφορμή για να προσελκύσει εργαζομένους από όλο τον κόσμο, εντείνοντας τον ανταγωνισμό. Έτσι, η γνώση Νορβηγικών περίπου σε Β2 επίπεδο αυξάνει τις πιθανότητες των υποψηφίων εργαζομένων να προσληφθούν στη θέση εργασίας που διεκδικούν, αλλά και να διευρύνουν ευκολότερα τον κοινωνικό τους κύκλο. 


Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει