ΣΟΥΗΔΙΚΑ
SPEAK
ΣΟΥΗΔΙΚΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Ιινδοευρωπαϊκή, οικογένεια βόρειων γερμανικών γλωσσών
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
***
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Εφικτή η επικοινωνία με ομιλητές άλλων Σκανδιναβικών γλωσσών
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗ
3
ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Λατινική γραφή και σουηδικό αλφάβητο

Τα Σουηδικά θεωρούνται από τις ευκολότερες γλώσσες για να μάθει κάποιος- ιδιαίτερα αν γνωρίζει ήδη Αγγλικά.

Η διάδοση των Σουηδικών έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, και πιθανότατα σε αυτή συνέβαλε η μεγάλη παραγωγή αστυνομικών μυθιστορημάτων και τηλεοπτικών σειρών με φόντο τα παγωμένα τοπία της Σουηδίας. Έτσι, πλέον σχεδόν όλοι μάθαμε τι σημαίνει “fika”, “lagom” και εξοικειωθήκαμε με μία χώρα τόσο μακρινή από τη δική μας. 

Η Σουηδία φημίζεται -μεταξύ άλλων- για το υψηλό ακαδημαϊκό και τεχνολογικό της επίπεδο, γεγονός που ωθεί πολλούς Έλληνες να επιλέξουν τα Σουηδικά ως δεύτερη/ξένη γλώσσα. 

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει

Τα Σουηδικά απευθύνονται σε όλους όσοι έχουν διάθεση να μάθουν μία γλώσσα διαφορετική από τις συνηθισμένες, με έντονη ρυθμικότητα και πολλές λέξεις για τον καιρό! 

Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδο


Δεξιότητες που θα αποκτήσετε 

Γραφή, Ανάγνωση, Ομιλία, Προφορά, Λεξιλόγιο, Γραμματική

Επίπεδα και διάρκεια

Στο SPEAK μπορείτε να τελειοποιήσετε τα Σουηδικά σε τρία χρόνια. Τα προγράμματα είναι ταχύρρυθμα και καλύπτονται δύο επίπεδα κάθε χρονιά- εκτός από το Γ1, το οποίο απαιτεί ένα έτος μόνο του για να ολοκληρωθεί.


 Α1-Α2 (Αρχαρίων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Α2 τελειώνοντας): 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα Σουηδικά. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων σας θεωρείστε βασικός ομιλητής της γλώσσας και μπορείτε να επικοινωνείτε με ευχέρεια για όλα τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Το λεξιλόγιο σας επαρκεί για την ανταλλαγή βασικών πληροφοριών με απλό συντακτικό και γραμματική.  


 Β1- Β2 (Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Β2 τελειώνοντας): 

Με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου, έχετε ουσιαστικά καλύψει το σύνολο της γραμματικής και του συντακτικού των Σουηδικών. Είστε σε θέση να συζητήσετε για θέματα που απαιτούν ανάπτυξη επιχειρηματολογίας (περιβάλλον, οικονομία, πολιτική κ.α.) χρησιμοποιώντας πλούσιο λεξιλόγιο και σύνθετες δομές προτάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ακουστική κατανόηση, καθώς τα Σουηδικά χαρακτηρίζονται από πλήθος διαλέκτων.  


C1  (Προχωρημένων - Συμμετοχή στις εξετάσεις C1 τελειώνοντας): 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίπεδο που μπορεί να πιστοποιηθεί κανείς στα Σουηδικά και αντιστοιχεί στην άριστη χρήση της γλώσσας, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR).


Μάθετε με τον ρυθμό σας

Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή  η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.


Certificates

Οι εξετάσεις των Σουηδικών για τα επίπεδα από Α2 έως Β2 διεξάγονται στις εγκαταστάσεις μας, καθώς είμαστε το επίσημο εξεταστικό κέντρο για το πτυχίο Swedex- Swedish Examinations σε όλη τη Β. Ελλάδα. Οι εξετάσεις διεξάγονται δύο φορές το χρόνο, κάθε Μάιο και Νοέμβριο.

Για το επίπεδο Γ1, το πτυχίο είναι το TISUS και οι εξετάσεις πραγματοποιούνται κατά κανόνα τον Ιούνιο στην Αθήνα. 

Καθηγητές

Σοφία Α. (SWE, ΕΝ), Μαρία Στ. (SWE)

FAQ

Πόσο εύκολο είναι να μάθω Σουηδικά;

Τα Σουηδικά θεωρούνται μία από τις πιο εύκολες γλώσσες για να μάθει κανείς, ιδιαίτερα εάν γνωρίζει ήδη Αγγλικά. Καθώς η γραμματική δεν είναι σύνθετη, ούτε έχει πολλές εξαιρέσεις, μπορεί να αποκτήσει κανείς ευχέρεια σε σύντομο διάστημα από την έναρξη των μαθημάτων. Ιδιαίτερη, προσοχή, ωστόσο, χρειάζεται η ακουστική κατανόηση, λόγω της τάσης των Σουηδών να μιλάνε γρήγορα και να “κόβουν” κάποιες λέξεις. Επίσης, πολλές φράσεις ίσως προφέρονται διαφορετικά- ανάλογα τη διάλεκτο και την καταγωγή των ομιλητών. 

Ποιο επίπεδο χρειάζομαι ώστε να είμαι ανταγωνιστικός/ή στην αγορά εργασίας; 

Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ένας διάλογος στη χώρα για την θέσπιση γλωσσικών προϋποθέσεων, ώστε κάποιος να μπορεί να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα. Λόγω και της αυξημένης μετακίνησης ανθρώπων από όλον τον κόσμο στη Σουηδία, θεωρείται απαραίτητη η γνώση Σουηδικών τουλάχιστον σε Β2 επίπεδο- ανάλογα πάντα και το είδος της απασχόλησης. 

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των Σκανδιναβικών γλωσσών; Εάν μιλάω Σουηδικά, μπορώ να επικοινωνώ και με τους υπόλοιπους Σκανδιναβούς; 

Οι Σκανδιναβικές γλώσσες μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους και αρκετοί Σκανδιναβοί ζουν σε μία χώρα, αλλά εργάζονται στη γειτονική τους. Οι λέξεις, βέβαια, δεν είναι απόλυτα όμοιες και γι΄αυτό χρειάζεται να έχει εξασκηθεί πολύ καλά κάποιος στην ακουστική κατανόηση των διαφορετικών διαλέκτων. Τα Σουηδικά μοιάζουν κυρίως με τα Νορβηγικά και λιγότερο με τα Δανέζικα, ενώ τα Φινλανδικά είναι μία εντελώς διαφορετική γλώσσα. Ωστόσο, τα Σουηδικά είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα της Φινλανδίας, γεγονός που αυξάνει τους ομιλητές της. 

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει