ΑΡΑΒΙΚΑ
SPEAK
ΑΡΑΒΙΚΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Αφροασιατικές γλώσσες
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
*****
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Δεν έχει κεφαλαία γράμματα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗ
4
ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Αραβική γραφή

Περισσότεροι από 375 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μιλούν Αραβικά

Οι χώρες του Αραβικού κόσμου αναπτύσσονται διαρκώς οικονομικά και επιχειρηματικά, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ικανοί ομιλητές των Αραβικών στους κλάδους του εμπορίου, των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών και του τουρισμού. Άλλωστε, το γεγονός ότι περισσότεροι από 375 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μιλούν Αραβικά, είναι η απόδειξη ότι πρόκειται για μία γλώσσα που αξίζει να μάθει κανείς, εάν θέλει να επικοινωνεί με πραγματικά πολλούς ανθρώπους.

Αναμφισβήτητη είναι, ακόμα, η συμβολή του αραβικού κόσμου στον παγκόσμιο πολιτισμό. Σπουδαία λογοτεχνικά έργα έχουν γραφτεί στα Αραβικά, ενώ στις βιβλιοθήκες των αραβικών χωρών έχουν φιλοξενηθεί για πολλούς αιώνες τα επιτεύγματα της ελληνικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής σκέψης. Τα Αραβικά οφείλουν τη διάδοσή τους και στο Ισλάμ, καθώς είναι η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο το Κοράνι.

Η διαφορετική κατεύθυνση της γραφής και το ιδιαίτερο αλφάβητο είναι κάποια στοιχεία που κάνουν την πρώτη γνωριμία με τη γλώσσα να φαίνεται δύσκολη. Ωστόσο, τα Αραβικά έχουν ορισμένες ευκολίες που την καθιστούν πιο προσιτή σε σχέση με άλλες γλώσσες: η σχετικά ομαλή κλίση των ρημάτων, η συμφωνία ορθογραφίας και εκφοράς του λόγου, καθώς και η απλή σύνταξη. Σίγουρα, όμως, απαιτείται πολλή εξάσκηση, συνέπεια στο μάθημα και όσο το δυνατόν περισσότερη έκθεση στα Αραβικά με κάθε ευκαιρία.

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει

Καθένας μπορεί να μάθει Αραβικά, αρκεί να το επιθυμεί και να έχει τη διάθεση να μάθει μία διαφορετική γλώσσα! Συγκεντρώνει ενδιαφέρον κυρίως από ανθρώπους που απασχολούνται στον τομέα διαχείρισης του προσφυγικού, ωστόσο δεν εξαντλείται μόνο σε αυτόν. 

Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδου.


Επίπεδα και διάρκεια

Τα δύο πρώτα επίπεδα αρχαρίων μπορούν να καλυφθούν και εντός ενός ακαδημαϊκού έτους. Αργότερα, κάθε επίπεδο μέσων και προχωρημένων απαιτεί ένα ακαδημαϊκό οκτάμηνο μεμονωμένο για να ολοκληρωθεί. Η τελειοποίηση των Αραβικών είναι εφικτή σε περίπου 5 χρόνια. 


A1 - A2

(Αρχαρίων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Α2 τελειώνοντας): 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα Αραβικά. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων σας, είστε σε θέση να χρησιμοποιείτε βασικές εκφράσεις για την κάλυψη καθημερινών αναγκών, με απλό λεξιλόγιο και απλές γραμματικές και συντακτικές δομές.


Β1

(Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Β1 τελειώνοντας): 

Με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου, μπορείτε πλέον να αναπτύξετε μία συζήτηση γύρω από προσωπικά και επαγγελματικά θέματα, αλλά και να εκφράσετε αποτελεσματικά τη γνώμη σας. Το συγκεκριμένο επίπεδο εξασφαλίζει μία άνετη συνεννόηση, εάν επισκεφθείτε αραβόφωνη χώρα. 


Β2

(Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Β2 τελειώνοντας): 

Πρόκειται για ένα επίπεδο που σας επιτρέπει να κατανοήσετε ένα ειδησεογραφικό κείμενο και να αναπτύξετε επιχειρήματα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Κατέχετε, πλέον, αρκετά πιο σύνθετα εκφραστικά μέσα που διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία με τους φυσικούς ομιλητές. 


C1 - C2

(Προχωρημένων - Συμμετοχή στις εξετάσεις  C1/C2 τελειώνοντας): 

Έχοντας φτάσει στα επίπεδα αυτά, μπορείτε να κατανοήσετε και να μιλήσετε σχεδόν για οτιδήποτε στην Αραβική γλώσσα. Ουσιαστικά, είστε σε θέση να ανταποκριθείτε σε οποιαδήποτε κοινωνική και επιστημονική περίσταση, εκφέροντας με άνεση και φυσικότητα τις αποψεις σας, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερα πολλή σκέψη για τον τρόπο που θα τις διατυπώσετε. 


Μάθετε με τον ρυθμό σας.

Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή  η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.

Certificates

Στο SPEAK, συνεργαζόμαστε με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αιγύπτου για το πτυχίο που εκδίδει το Πανεπιστήμιο της Τάντα στην Αίγυπτο. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις εντάσσονται πλέον και στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού στην Αίγυπτο, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να διεκδικήσουν το πτυχίο τους και παράλληλα, να γνωρίσουν από κοντά τον αιγυπτιακό τρόπο ζωής. Οι ημερομηνίες του ταξιδιού ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια του έτους. 

Επίσης, εξετάσεις διεξάγονται και από το Πανεπιστήμιο An-Najah National της Nablus, συνήθως κάθε Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι για να εξεταστεί κανείς στο Β2 επίπεδο, θα πρέπει να έχει ήδη επιτύχει στις εξετάσεις του Β1. 

Καθηγητές

Aladdin H. (AR)

FAQ

Τα Αραβικά χαρακτηρίζονται από πολλές διαλέκτους. Ποια από όλες θα διδαχθώ;

Πράγματι, η αραβική γλώσσα έχει πολλές διαλέκτους, αλλά η κλασική αραβική γλώσσα (standard Arabic) είναι αυτή που χρησιμοποιείται σε όλο τον Αραβικό κόσμο. Συναντάται στη συγγραφή βιβλίων και εφημερίδων, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και στις συζητήσεις μεταξύ των πιο μορφωμένων Αράβων από διαφορετικές χώρες (όπως για παράδειγμα σε διεθνή συνέδρια). 

Πόσο δύσκολο είναι να μάθει κανείς Αραβικά; 

Η διαφορετική γραφή, από τα δεξιά προς τα αριστερά, δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη γλώσσα, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Η γραμματική και το συντακτικό δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα, με αποτέλεσμα κάποιοι να θεωρούν τα Αραβικά ευκολότερα από τα Ελληνικά ή τα Γερμανικά. Σε κάθε περίπτωση, εάν είστε συνεπείς με τις εργασίες σας και παρακολουθείτε συστηματικά τα μαθήματα, θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να εξελιχθείτε σύντομα στη γλώσσα αυτή.

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει