ΙΤΑΛΙΚΑ
SPEAK
ΙΤΑΛΙΚΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Ινδοευρωπαϊκή, Ρωμανική ομάδα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
***
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μία από τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗ
4
ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Λατινικό αλφάβητο

Διαχρονικά, τα Ιταλικά αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς δεύτερες / ξένες γλώσσες στην Ελλάδα. 

Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στενούς οικονομικούς και μορφωτικούς δεσμούς, οι οποίοι ευνοούν τη διάδοση των Ιταλικών στη νέα γενιά.

Περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι μιλάνε σήμερα Ιταλικά, οι περισσότεροι από τους οποίους διαμένουν στην Ιταλία. Παράλληλα, τα Ιταλικά είναι μία από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας και μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.  

Αποτελούν τον άμεσο απόγονο του λατινικού προφορικού λόγου και διατηρούν την πιο στενή ομοιότητα με τα λατινικά. Επίσης, ως επίσημη γλώσσα του Βατικανού, χρησιμοποιείται σε όλα τα εκκλησιαστικά έγγραφα και είναι η lingua franca του καθολικού δόγματος. Λόγω της μετανάστευσης, τα Ιταλικά εξαπλώθηκαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα μεγάλες ιταλόφωνες κοινότητες να συναντώνται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει

Καθένας μπορεί να έρθει σε επαφή με τα Ιταλικά, αρκεί να έχει τη διάθεση να αφιερώσει χρόνο στην εκμάθηση αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας γλώσσας! Εάν γνωρίζετε ήδη κάποια άλλη λατινογενή γλώσσα, όπως τα Ισπανικά, σίγουρα θα εντοπίσετε ομοιότητες. Αυτό που διαφοροποιεί τα Ιταλικά είναι η ιδιαίτερη προφορά κάποιων γραμμάτων, που απαιτεί την ανάλογη εξάσκηση. 

Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδου.Δεξιότητες που θα αποκτήσετε

Γραφή, Ανάγνωση, Ομιλία, Προφορά, Λεξιλόγιο, Γραμματική

Επίπεδα και διάρκεια

Στο SPEAK μπορείτε να τελειοποιήσετε τα Ιταλικά σε περίπου τέσσερα χρόνια. Τα πρώτα δύο έτη είναι ταχύρρυθμα, καθώς καλύπτεται η ύλη των επιπέδων Α1+Α2 και Β1+Β2 μαζί. Από το Γ1 επίπεδο και έπειτα, κάθε ακαδημαϊκή χρονιά επικεντρώνεται στην προετοιμασία κάθε επιπέδου ξεχωριστά. 


Α1-Α2 

(Principiante - Συμμετοχή στις εξετάσεις Α2 τελειώνοντας): 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα Ιταλικά. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων σας θεωρείστε βασικός ομιλητής της γλώσσας και μπορείτε να επικοινωνείτε με ευχέρεια για όλα τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Το λεξιλόγιο σας επαρκεί για την ανταλλαγή βασικών πληροφοριών με απλό συντακτικό και γραμματική.  


Β1- Β2

(Intermedio alto - Συμμετοχή στις εξετάσεις Β2 τελειώνοντας): 

Με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου, έχετε ουσιαστικά καλύψει το σημαντικότερο μέρος της γραμματικής και του συντακτικού των Ιταλικών. Είστε σε θέση να συζητήσετε για θέματα που απαιτούν ανάπτυξη επιχειρηματολογίας (περιβάλλον, οικονομία, πολιτική κ.α.) χρησιμοποιώντας πλούσιο λεξιλόγιο και σύνθετες δομές προτάσεων.


C1

(Avanzato - Συμμετοχή στις εξετάσεις C1 τελειώνοντας): 

Πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, ο κάτοχος του οποίου θεωρείται πολύ έμπειρος χρήστης της γλώσσας. Είναι σε θέση να επικοινωνεί με μεγάλη άνεση για θέματα, ακόμα και επιστημονικού χαρακτήρα, με ένα εξαιρετικά ευρύ λεξιλόγιο και σύνθετες γραμματικές και συντακτικές δομές.


C2 

(Esperto - Συμμετοχή στις εξετάσεις C2 τελειώνοντας): 

Σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR), το συγκεκριμένο επίπεδο εξασφαλίζει επάρκεια για οποιαδήποτε περίσταση. Ο σπουδαστής θεωρείται ότι μπορεί να επικοινωνήσει ως φυσικός ομιλητής και να ανταποκριθεί με επιτυχία σε οποιοδήποτε περιβάλλον, συζητώντας για κάθε ζήτημα. 


Μάθετε με τον ρυθμό σας.

Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.


Certificates

Οι σπουδαστές που επιθυμούν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους στα Ιταλικά, έχουν στη διάθεσή τους διάφορες επιλογές πτυχίων:

  • Diploma di Lingua Italiana (Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών)
  • CELI (Πανεπιστήμιο της Perugia)
  • CILS (Πανεπιστήμιο της Siena)
  • PLIDA (Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης)
  • Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας) 

Κάθε εξεταστικός φορέας ανακοινώνει διαφορετικές εξεταστικές περιόδους, κατά προσέγγιση δύο φορές το χρόνο, κάθε Μάιο/Ιούνιο και Νοέμβριο.  

Καθηγητές 

Κατσαρός Π.  (ΙΤ)

FAQ

Πόσο εύκολο είναι να μάθω Ιταλικά;

Τα Ιταλικά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα πολύπλοκα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα, γεγονός που τα κατατάσσει στις “μέτριες” γλώσσες από άποψη δυσκολίας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα υποτιμά κανείς. Η προφορά των λέξεων απαιτεί εξάσκηση, όπως και κάποιες εκφράσεις που δεν αποδίδονται με ακρίβεια στα ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση, ο σπουδαστής είναι σε θέση να επικοινωνεί με ευχέρεια για τα καθημερινά θέματα στα Ιταλικά από την πρώτη κιόλας χρονιά. 

Γιατί να επιλέξω τα Ιταλικά ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες; 

Αν και οι περισσότεροι ομιλητές των Ιταλικών συγκεντρώνονται στην Ιταλία, η συγκεκριμένη γλώσσα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε πολλά επιπλέον κράτη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων. Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Ευρωπαίοι μαθαίνουν τα Ιταλικά ως δεύτερη/ ξένη γλώσσα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημαντική της θέση στο διεθνές γίγνεσθαι.  

Ποιο πτυχίο να επιλέξω ανάμεσα στις πιστοποιήσεις που διατίθενται; 

Η απάντηση εξαρτάται από τους προσωπικούς σας στόχους. Εάν, για παράδειγμα, επιθυμείτε να μοριοδοτηθείτε για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, τότε μία καλή επιλογή είναι και το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠγ). Ωστόσο, εάν σκέφτεστε να εργαστείτε ή να σπουδάσετε στην Ιταλία, θα πρέπει να προηγηθεί πολύ καλή έρευνα, ώστε να είστε βέβαιοι για την πιστοποίηση και το επίπεδο που θα πρέπει να διαθέτετε, ώστε να γίνετε δεκτοί.Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει