ΚΙΝΕΖΙΚΑ
SPEAK
ΚΙΝΕΖΙΚΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Σινοθιβετική οικογένειας γλωσσών
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
*****
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού μιλά κάποια μορφή της Κινεζικής ως μητρική γλώσσα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗ
3
ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Ιδεογράμματα

Μιλήστε κι εσείς την πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο και διευρύνετε έτσι το δίκτυο επικοινωνίας και εργασίας σας

Τα Μανδαρινικά κινέζικα, τα οποία και διδάσκουμε στο SPEAK, είναι η ευρύτερα ομιλούμενη διάλεκτος της Κίνας (ανάμεσα σε άλλες 9). Είναι η διάλεκτος που ομιλείται στο Πεκινό αλλα και στις περισσότερες περιοχές της βόρειας και νοτιοδυτικής Κίνας. Μπορεί να θεωρηθεί ως τα σύγχρονα τυποποιημένα κινέζικα - "Putonghua".

Η διαφοροποίηση των Μανδαρινικών από τις υπόλοιπες διαλέκτους είναι μόνο στον προφορικό λόγο. Ολοι οι διάλεκτοι χρησιμοποιούν μια κοινή γραπτή μορφή, καθιστώντας έτσι τη γραπτή επικοινωνία μεταξύ των διαλέκτων κοινή. 

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει

Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί για όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα. Είτε θέλετε να μάθετε τη γλώσσα για επαγγελματικούς σκοπούς, είτε από αγάπη για τον Κινέζικο πολιτισμό, ή ακόμη κι αν απλά να προσθέσετε άλλη μια “δυνατή” γλώσσα στο βιογραφικό σας, παρακολουθώντας τη σειρά μαθημάτων του SPEAK, μπορείτε να πετύχετε τον στόχο σας. 

Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτή την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδου.


Δεξιότητες που θα αποκτήσετε

Γραφή, Ανάγνωση, Ομιλία, Προφορά, Λεξιλόγιο, Γραμματική.

Επίπεδα και διάρκεια

Η τελειοποίηση της κινέζικης γλώσσας μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή εξαιτίας του τεράστιου όγκου των ιδεογραμμάτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ακόμα και οι Κινέζοι με ανώτερη μόρφωση κατέχουν μόλις 5.000 ιδεογράμματα (από το σύνολο των 47.000) Αυτό όμως δεν θα πρέπει να είναι αποτρεπτικό για εσάς! Μέσα σε μόλις 3 ακαδημαϊκές περιόδους -ή και λιγότερο, μπορείτε να πετύχετε ένα πολύ καλό επίπεδο γλωσσομάθειας.


Α1-Α2 (Αρχαρίων - Συμμετοχή στις εξετάσεις HSK2 τελειώνοντας):
Το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει την εκμάθηση 300+ ιδεογραμμάτων και ουσιαστικά καλύπτει τις βασικές καθημερινές ανάγκες κάποιου που θα ήθελε να επικοινωνήσει απλά και άμεσα σε καθημερινά θέματα (ψώνια, φαγητό, συναλλαγές σε τράπεζα και ταχυδρομείο κλπ).


Β1 (Μέσων 1 - Συμμετοχή στις εξετάσεις HSK3 τελειώνοντας):
Περιλαμβάνει 600+ ιδεογράμματα. Με την ολοκλήρωση του θα μπορείτε να διαχειριστείτε τα περισσότερα θέματα σε ένα ταξίδι στην Κίνα και να έχετε επικοινωνία στην καθημερινή ζωή, τη μελέτη και την εργασία.


Β2 (Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις HSK4 τελειώνοντας):
Μπορείτε να συζητήσετε ένα σχετικά μεγάλο εύρος θεμάτων στα κινέζικα και να μιλήσετε άπταιστα με φυσικούς ομιλητές της Κίνας σε κοινές καταστάσεις.


C1 (Προχωρημένων - Συμμετοχή στις εξετάσεις HSK5 τελειώνοντας):
Μπορείτε να διαβάσετε κινεζικές εφημερίδες και περιοδικά, να παρακολουθήσετε κινεζικές ταινίες και τηλεοράσεις και να γράψετε και να εκφωνήσετε μια πλήρη ομιλία.


C2 (Προχωρημένων - Συμμετοχή στις εξετάσεις HSK6 τελειώνοντας):
Μπορείτε εύκολα να κατανοήσετε αυτά που διαβάζετε και ακούτε και να εκφράζεστε ομαλά στα κινέζικα γραπτά και προφορικά.


Μάθετε με τον ρυθμό σας.

Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.

Certificates

Υπάρχουν δυο κατηγορίες εξετάσεων οι HSK που δεν περιλαμβάνουν προφορικό κομμάτι και οι HSKK. Τα HSK πιστοποιητικά γλωσσομάθειας είναι έξι: HSK 1-6, ενώ τα HSKK είναι τρία (αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων). Από το 2012 στη Θεσσαλονίκη, εξετάσεις διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο, Δεκέμβριο και Ιούνιο.

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών SPEAK είναι το επίσημο εξεταστικό κέντρο για την διεξαγωγή των εξετάσεων στην Βόρεια Ελλάδα.

Καθηγητές

Yang Lizzie (CH, UK) | Nick Pitsios (CHUK)

FAQ

Γιατί να μάθω κινέζικα;
Τα Κινέζικα έχουν πλούσιο παρελθόν αλλά το παρόν και το μέλλον αυτής της γλώσσας φαντάζει εξίσου ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, έπειτα και από την εφαρμογή του Belt and Road Initiative, της κινεζικής πρωτοβουλίας για ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών. Η γνώση της κινεζικής γλώσσας σε ένα καλό επίπεδο μπορεί να δώσει προβάδισμα σε μία επαγγελματική συνέντευξη και να καταστήσει τον εργαζόμενο σημαντικό κεφάλαιο ειδικά σε επιχειρήσεις που έχουν εταίρους στην Κίνα.

Πως θα μάθω τόσα ιδεογράμματα;
Η τήρηση ενός προγράμματος με συχνές επαναλήψεις είναι το «κλειδί» και για την απομνημόνευση των κινεζικών χαρακτήρων. Ένας καλός στόχος είναι να αφιερώνει κανείς τουλάχιστον μία ώρα κάθε ημέρα για διάβασμα. Άλλωστε, μόλις κατακτήσουμε τους βασικούς χαρακτήρες, γίνεται πολύ ευκολότερο να συνεχίσουμε, αφού πολλοί χαρακτήρες έχουν κοινά σημεία μεταξύ τους.

Είναι εύκολο να μιλήσει κανείς Κινέζικα;
Όσοι αποφασίζουν να μάθουν τη γλώσσα, είναι πιθανό να δυσκολευτούν με τους τέσσερις τόνους που χρησιμοποιούνται στα Κινεζικά για την προφορά των χαρακτήρων. Για πολλούς, ένας διάλογος ακούγεται σαν μουσική σύνθεση, με τέσσερα κλειδιά που εναλλάσσονται σε συχνότητα με τρόπο μυστηριώδη. Σίγουρα χρειάζεται πολλή εξάσκηση στο ακουστικό κομμάτι, ίσως μάλιστα κάποιος πρέπει να ξεκινήσει να ακούει κινεζικά πριν ακόμα ξεκινήσει συστηματικά μαθήματα. Μόλις εξοικειωθεί ο μαθητής στους τόνους και τη φωνητική, πρέπει να συνεχίσει την εξάσκηση με το να διαβάζει δυνατά και επαναλαμβανόμενα τις ασκήσεις του βιβλίου του.

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει