ΡΩΣΙΚΑ
SPEAK
ΡΩΣΙΚΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Ινδοευρωπαϊκή, Σλαβική οικογένεια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
*****
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Χαρακτηριστικά
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗ
5
ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Κυριλλικό αλφάβητο

Τα Ρωσικά αποτελούν την πιο διαδεδομένη γλώσσα της Ευρασίας και είναι η μεγαλύτερη μητρική γλώσσα της Ευρώπης. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα Ρωσικά είναι η πέμπτη πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, μετά τα Αγγλικά, τα Κινεζικά, τα Χίντι και τα Ισπανικά. 

Εκτός από τη Ρωσία, η γλώσσα έχει μεγάλη διάδοση και σε όλα τα κράτη που υπήρξαν κάποτε μέλη της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ μεγάλες κοινότητες ρωσόφωνων υπάρχουν σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η δυναμική της Ρωσικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία και τη σημαντική λογοτεχνική παράδοση της χώρας, έχουν συμβάλει στο διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της Ρωσικής γλώσσας.

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει

Καθένας μπορεί να μάθει Ρωσικά, αρκεί να είναι εξοπλισμένος με την απαραίτητη υπομονή και τη διάθεση να εντρυφήσει σε μία γλώσσα με πολύ πλούσια εκφραστικά μέσα και ξεχωριστό χαρακτήρα. 

Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδου.

Επίπεδα και διάρκεια

Στο SPEAK χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια, ώστε να τελειοποιήσει κάποιος τα Ρωσικά. Η πρώτη χρονιά είναι ταχύρρυθμη, όμως καθώς τα επίπεδα προχωρούν, απαιτείται για το καθένα μία μεμονωμένη χρονιά για τη μελέτη του. 


Α1 - Α2 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα Ρωσικά. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων σας θεωρείστε βασικός ομιλητής της γλώσσας και μπορείτε να επικοινωνείτε με ευχέρεια για τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Το λεξιλόγιο σας επαρκεί για την ανταλλαγή βασικών πληροφοριών με απλό συντακτικό και γραμματική.  


Β1

Με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου, έχετε επεκτείνει σημαντικά τα εκφραστικά σας μέσα. Είστε σε θέση να μιλήσετε με μεγαλύτερη άνεση για καθημερινά θέματα, να κάνετε συναλλαγές και να κατανοείτε με μεγαλύτερη ευκολία τον προφορικό λόγο, όπως σε ένα δελτίο ειδήσεων.  


Β2

Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό επίπεδο, κατά το οποίο καλείστε να συμμετάσχετε σε συζητήσεις για απαιτητικά κοινωνικά θέματα, να αναπτύσσετε τη γνώμη σας και να σχολιάζετε ταινίες, άρθρα και διάφορα άλλα κείμενα. 


C1 - C2

Τα συγκεκριμένα επίπεδα είναι τα υψηλότερα που μπορεί να αποκτήσει κανείς και χαρακτηρίζονται από εξίσου υψηλές απαιτήσεις. Απευθύνονται κυρίως σε άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με σπουδές Ρωσικής φιλολογίας, παρακολουθώντας ρωσόφωνα προγράμματα. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος φυσικός Ρώσος ομιλητής δεν είναι σε θέση να εξεταστεί στα επίπεδα C1 και C2 με επιτυχία.  


Μάθετε με τον ρυθμό σας

Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή  η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.


Certificates 

Οι εξετάσεις των Ρωσικών στη Θεσσαλονίκη διεξάγονται συνήθως μία φορά το χρόνο, κάθε Ιούνιο. Προσφέρονται τα πτυχία του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Lomonosov και του Ινστιτούτου Pushkin.  

Καθηγητές

Ekaterina G. (RU, GR), Αθηνά Ζ. (RU)

FAQ

Πόσο χρόνο χρειάζομαι για να μιλάω Ρωσικά; 

Από την πρώτη κιόλας χρονιά μπορείτε να αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις για να διεξάγετε μία συζήτηση στα Ρωσικά. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει να έχετε βοήθεια και από το συνομιλητή σας, δηλαδή να σας διευκολύνει με το ρυθμό της ομιλίας του και να χρησιμοποιεί απλά εκφραστικά μέσα. Πάντως, είστε οπωσδήποτε σε θέση να παρουσιάσετε πληροφορίες για τον εαυτό σας, αλλά και να εξυπηρετήσετε εσείς έναν φυσικό ομιλητή της γλώσσας, εάν, για παράδειγμα, απασχολείστε στον κλάδο του τουρισμού. 

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των Σλαβικών γλωσσών; Εάν μιλάω Ρωσικά, μπορώ να επικοινωνώ και με τους υπόλοιπους σλαβόφωνους; 

Οπωσδήποτε υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των Ρωσικών και άλλων γλωσσών, όπως είναι τα Σερβικά και τα Βουλγάρικα, αλλά όχι σε βαθμό που να είναι αμοιβαία κατανοητές από όλους τους κατοίκους των χωρών αυτών. Άλλωστε, τα Σερβικά και τα Βουλγάρικα ανήκουν στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, ενώ τα Ρώσικα ανήκουν σε αυτή των ανατολικών σλαβικών γλωσσών. Θα λέγαμε ότι τα Ρώσικα μπορούν να γίνουν περισσότερο κατανοητά στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, οι γλώσσες των οποίων συγγενεύουν στενότερα με τα Ρωσικά.


Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει