Οι γραφές του κόσμου: Το ρωσικό και το κορεατικό αλφάβητο
Σεπτέμβριος 01, 2022

Δυο εξίσου συναρπαστικές αλλά και τόσο διαφορετικές γλώσσες μεταξύ τους, είναι τα ρώσικα και τα κορεάτικα. Δυο γλώσσες που καλύτερα να μην επιχειρήσεις να τις μάθεις παράλληλα για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίον και το διαφορερικό αλφαβήτο.

speak_2_korean_russian_alphabet.jpg

Το κορεατικό αλφάβητο 

Το 1989 η UNESCO αναγνώρισε τα 한글 (han-geul, κορεατικό αλφάβητο) ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, λόγω της πρωτοτυπίας, της χρηστικότητας και της λογικής τους. Παρόλο που η κορεατική γλώσσα οργανώνεται σε συλλαβές, οι χαρακτήρες που απαρτίζουν το αλφάβητό της αναπαριστούν ξεχωριστά γράμματα.

Τα 한글 επινοήθηκαν και καταγράφηκαν από τον βασιλιά Sejong και μια ομάδα έμπειρων λογίων το 1443 μΧ, κατά τη δυναστεία Joseon, σε μία προσπάθεια να γίνει η μόρφωση απλούστερη και προσβάσιμη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η κυριολεκτική μετάφραση της ονομασίας είναι «το σπουδαίο χειρόγραφο», αν και η πρώτη του ονομασία ήταν 훈민정음 (hun-min-jeong-eum) που σήμαινε «ο σωστός ήχος για να μάθει ο λαός».

Μέχρι τότε, τα Κορεάτικα αποτελούσαν μια προφορική γλώσσα, που γίνονταν προσπάθειες να αποδοθεί γραπτά με τη χρήση κινεζικών χαρακτήρων (한자, han-ja), των οποίων η γνώση ήταν καθαρό προνόμιο των ανώτερων κοινωνικών τάξεων.

Σήμερα τα κορεατικό αλφάβητο αριθμεί 40 χαρακτήρες, οι μισοί εκ των οποίων αποτελούν συνδυασμούς των βασικών χαρακτήρων. Πρόκειται για το μόνο αλφάβητο παγκοσμίως με απεικονιστικό χαρακτήρα, δηλαδή το σχήμα του κάθε γράμματος προδίδει την προφορά του και η σχεδίασή του κρύβει μία σχέση ανάμεσα στη γη, τους ανθρώπους και τον ουρανό.

Ρωσικό αλφάβητο

Στην δεκαετία του 2020, περίπου 250 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρασίας χρησιμοποιούν το κυριλλικό για να γράψουν τις γλώσσες τους, εκ των οποίων οι μισοί ζουν στη Ρωσία. Παράλληλα, όλες οι Σλαβικές χώρες έχουν τη "Γιορτή των γραμμάτων" μια μέρα που τιμούν τους δημιουργούς της κυριλλικής γραφής, τους Άγιους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο.

Το σύγχρονο ρωσικό αλφάβητο περιλαμβάνει 33 γράμματα και βασίζεται στο κυριλλικό γραφικό σύστημα, το οποίο επινόησαν γύρω στο έτος 863 οι αδελφοί από τη Θεσσαλονίκη Κύριλλος και Μεθόδιος, γι’ αυτό το λόγο περιλαμβάνει πολλά γράμματα όμοια με τα ελληνικά, όπως τα γράμματα «А», «В», «Г», «Е», «К», «М», «О», «П», «Р», «Т», «Ф», «Х» και άλλα που μοιάζουν αρκετά με τα ελληνικά, όπως τα γράμματα «Д», «З», «Л». Εκτός από τα ελληνικά το αρχικό κυριλλικό αλφάβητο περιλάμβανε ξεκάθαρα σλαβικά σύμβολα αι δύο εβραϊκά γράμματα.
Εξαρχής το αλφάβητο της παλιάς σλαβικής γλώσσας αποτελούνταν από 47 γράμματα, 14 από τα οποία έχουν εξαφανιστεί στην πορεία. Η κυριλλική γραφή υιοθετήθηκε από πολλές σλαβικές φυλές, περιλαμβανομένων αυτών που κατοικούσαν στην έκταση της σύγχρονης Ρωσίας. Η παλαιά ρωσική γλώσσα είχε πολλές διαλέκτους, οι οποίες ενώθηκαν λόγω της γλωσσικής σύγκλισης. Τα πιο παλιά μνημεία με τη ρωσική γραφή είναι τα γράμματα σε φλοιό σημύδας, τα οποία χρονολογούνται με ια’ – ιε’ αι. και ανακαλύφθηκαν στο δεύτερο μισό του κ’ αι.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ρωσική γλώσσα

● Το πιο διαδεδομένο φωνήεν στις ρωσικές λέξεις είναι το «ο» και το πιο διαδεδομένο
σύμφωνο είναι το «ν».
● Στο ρωσικό αλφάβητο υπάρχει το γράμμα «й» («ι κράτκαγιε», δηλαδή «ι σύντομο»),
σχετικά με το οποίο οι γλωσσολόγοι δεν έχουν αποφασίσει ομόφωνα αν είναι φωνήεν,
σύμφωνο ή ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ωστόσο, 74 λέξεις ξεκινούν με αυτό το γράμμα.
● Η πλειοψηφία των λέξεων που ξεκινούν με το γράμμα «Α» αποτελούν δανεισμούς.
● Η ρωσική γλώσσα είναι πολύ ευέλικτη για σχηματισμό σύνθετων λέξεων. Οι ομιλητές
μάλιστα μπορούν να σχηματίζουν μόνοι τους σύνθετες λέξεις ώστε να εκφράσουν με
περισσότερη ακρίβεια αυτό που θέλουν. Από τις λέξεις που συναντάμε σε λεξικά η
μεγαλύτερη έχει 25 γράμματα, ενώ οι λέξεις που σχηματίζονται από τους ομιλητές μπορούν
να αριθμούν έως 40-50 γράμματα.
● Η μεγαλύτερη πρόθεση έχει 14 γράμματα και η μεγαλύτερη μονοσύλλαβη λέξη έχει 8
γράμματα.
● Ο αριθμός των λέξεων σε μία γλώσσα, φυσικά, δεν μπορεί να υπολογιστεί αλλά το
μεγαλύτερο λεξικό της ρωσικής γλώσσας περιλαμβάνει 200 000 λέξεις. Σε 85% των
κειμένων χρησιμοποιούνται οι 1000 πλέον διαδεδομένες στη γλώσσα λέξεις.
● Η ρωσική γλώσσα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο Ιντερνέτ, μετά από την αγγλική.
● Το έτος 1930 συζητήθηκε η δυνατότητα της μετάβασης της ρωσικής γλώσσας στο λατινικό
αλφάβητο.
● Η επίσημη γλώσσα της Ρωσίας ονομάζεται «ρωσική λογοτεχνική γλώσσα» επειδή στην
ουσία δημιουργήθηκε από Ρώσους λογοτέχνες. Ακόμη και οι πιο συνηθισμένες λέξεις, όπως
«πιλότος» και «αεροπλάνο» επινοήθηκαν από ποιητές.
● Στην Αλάσκα στο χωριό Νινίλτσικ διατηρήθηκε η ρωσική διάλεκτος η οποία έχασε πλέον την
έννοια του θηλυκού και του αρσενικού γένους αλλά διατήρησε αρκετές ρίζες, κοινές με την
επίσημη ρωσική γλώσσα.

Όποια γλώσσα και αν σε κερδίσει, ένα ειναι βέβαιο: έχουν δυο πολύ σπουδαίες γραφές και τα αλφάβητα τους αποτελούν αναμφίβολα μέρος της Άυλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας.


Κάνοντας subscribe και επιλέγοντας τη γλώσσα που σας ενδιαφέρει, θα λάβετε δωρεάν το αντίστοιχο κεφαλαιο που αφορά στην αλφαβήτα της γλώσσας που επιλέξατε για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες! 

Θα λάβετε: Το 한글 του βιβλίου "Γραμματική της Κορεατικής Γλώσσας" όπου συστήνονται οι κορεάτικοι χαρακτήρες και οι προφορές τους στην ελληνική, μαζί με την ανάλυση του πως δομούνται οι συλλαβές. Ή το ένθετο παράρτημα του βιβλίου "Γραμματική της Ρωσικής Γλώσσας" που αναφέρεται στο ρωσικό αλφάβητο και τη ρωσική γραφή.  

Το βιβλίο "Γραμματική της Κορεατικής Γλώσσας" της Ελένης Κυριακίδου όπως και το βιβλίο "Γραμματική της Ρωσικής Γλώσσας" της Ekaterina Gritsan, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Γερμανός και θα τα βρείτε τόσο online όσο και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

 

 

* indicates required

Η ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματά μας γίνεται τηλεφωνικά. Θέλετε να συνεχίσετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας για εκπτώσεις, εκδηλώσεις και αποκλειστικά προνόμια; Επιλέξετε τους τρόπους παρακάτω:

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο site μας. Κάνοντας εγγραφή στο newsletter σημαίνει ότι συναινείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 
Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει