Πώς να παρακινήσετε τον εαυτό σας να μάθει μια γλώσσα
Αύγουστος 24, 2023

Σκέφτεστε να μάθετε μια γλώσσα; Ίσως έχετε αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να ξεσκονίσετε τα γαλλικά σας. Ίσως σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην Ιαπωνία και νιώθετε ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να μάθετε τα βασικά ή η δουλειά σας στέλνει στο γραφείο του Καΐρο για ένα χρόνο και θα χρειαστείτε τα αραβικά. 

Η εκμάθηση μιας γλώσσας είναι μια εξαιρετικά αξιόλογη προσπάθεια, αλλά δύο πράγματα είναι σίγουρα: θα χρειαστεί λίγος χρόνος και το κίνητρο να είναι ζωτικής σημασίας. 

Ερευνώντας τα κίνητρα των μαθητών ξένων γλωσσών, το μικρότερο κίνητρο ονομάζεται "παρακίνηση".  Συχνά αντιστεκόμαστε για παράδειγμα να ολοκληρώσουμε μια εργασία, ή χρονοτριβούμε, γιατί πιθανώς δεν μπορούμε να δούμε την αξία της.



Self-motivation for language learning, Theory of self-determination

Η υψηλότερη μορφή κινήτρου είναι το «εσωτερικό κίνητρο», που σημαίνει ότι κάνουμε κάτι επειδή το βρίσκουμε διασκεδαστικό. 

Το κίνητρό μας αυξάνεται καθώς καταλαβαίνουμε πως η οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι όλο και περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τις δικές μας πεποιθήσεις και αξίες.

Η θεωρία του αυτοκαθορισμού είναι ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των ερευνητών που θέλουν να εξερευνήσουν την εκμάθηση γλωσσών. 

Η θεωρία αυτή μας εξηγεί ότι αν μαθαίνεις μια γλώσσα επειδή πιστεύεις ότι είναι σημαντική για εσένα – επειδή δηλαδή, ταιριάζει με τις πεποιθήσεις και τις αξίες σου – τότε θα θέλεις και να το κάνεις. Δεν αρκεί λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να είναι κάτι καλό για εμάς, με την αφηρημένη έννοια. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε και μια προσωπική σύνδεση, είτε με τον λόγο, για τον οποίο την μαθαίνουμε, είτε με το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε μαθαίνοντας την.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε αυτό το κίνητρο θέτοντας στον εαυτό σας στόχους που σχετίζονται για παράδειγμα, γύρω από τη ουσιαστική σύνδεση με άλλους – όπως η βελτίωση της ικανότητάς σας να επικοινωνείτε με φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους σας στη γλώσσα τους.

Είναι πιο πιθανό να επιμείνετε και να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια, εάν αυτό είναι το κίνητρό σας για να μάθετε, παρά εάν κάνετε κάτι για έναν πιο ελεγχόμενο, εξωτερικό λόγο, για παράδειγμα, επειδή το απαιτεί η δουλειά σας, ή οι σπουδές σας… Είναι επίσης πιθανό, το σωστό κίνητρο να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι. 

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η υποχρεωτική εκμάθηση ξένων γλωσσών στο σχολείο, συχνά δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα που ελπίζουμε. Οι μαθητές συχνά δεν έχουν την αίσθηση της αυτονομίας εξαρχής. Δεν πιστεύουν ότι είναι επιλογή τους, αλλά μια επιβολή από εξωγενείς παράγοντες.

Μην τα παρατάς..

Εκτός από την προσωπική επιλογή, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να σας δώσουν κίνητρο στο να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε το γλωσσικό σας ταξίδι. Ένας βασικός παράγοντας είναι γνωστός ως συγγένεια. 

Αυτό σημαίνει ότι έχετε θετικές σχέσεις με τους γύρω σας – τον δάσκαλό σας, τους συμμαθητές σας, τους φίλους και την οικογένειά σας – και αυτές οι σχέσεις “συγγένειας” σας βοηθούν να ευδοκιμήσετε και να βρείτε νόημα σε αυτό που κάνετε. 

Εάν ο σύντροφός σας, η μητέρα σας, οι φίλοι σας υποστηρίζουν την προσπάθεια σας να μάθετε μια ξένη γλώσσα και σας ενθαρρύνουν, είναι πιο πιθανό να διαπιστώσετε ότι θέλετε να συνεχίσετε το γλωσσικό σας ταξίδι, ακόμη και αν σας φαίνεται δύσκολο.

Ένα άλλο κίνητρο είναι η ικανότητα. Η ικανότητα δεν σχετίζεται με το να είσαι ο καλύτερος σε όλα, αλλά με το αίσθημα του να πιστεύεις ότι είσαι ικανός. 

Έτσι, ακόμα κι αν είστε αρχάριος, μπορείτε να αισθανθείτε ικανός να μάθετε μια ξένη γλώσσα, αν αισθάνεστε σίγουροι για τις ικανότητές σας πριν προχωρήσετε. Δεν είναι τυχαίο που η εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών Duolingo, για παράδειγμα, σας λέει κάθε φορά που απαντάτε σωστά, πως είστε «καταπληκτικοί». Με αυτό τον τρόπο σας παρακινεί να συνεχίσετε, σας επιβραβεύει και νιώθετε το αίσθημα της ικανοποίησης, νιώθετε πως είστε ικανός.

Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις τη θέληση να συνεχίσεις είναι να βρεις αυτόν τον λόγο, ο οποίος είναι προσωπικός και διαφορετικός για τον καθένα, για να μάθεις – και να τον υπενθυμίσεις στον εαυτό σου όταν τα πράγματα στο γλωσσικό ταξίδι σου αρχίζουν να δυσκολεύουν.

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει