Ποια γλώσσα να μάθω
Σεπτέμβριος 01, 2022

Μπορεί να αναρωτιέσαι… "Ποια γλώσσα να μάθω;", "Με τι κριτήριο να τη διαλέξω;", "Χρειάζεται λόγω σπουδών ή εργασίας να μάθω την τάδε γλώσσα. Θα τα καταφέρω όμως;".

Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, κρίνοντας από την προσωπική μου εμπειρία ως πολύγλωσση αλλά και από την εμπειρία μου ως καθηγήτρια γλωσσών.

Which language should I choose

Αν θέλεις να μάθεις μια γλώσσα, επειδή επιθυμείς να μάθεις κάτι καινούριο, τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Επιλέγεις και βαδίζεις προς την κατεύθυνση της επιλογής σου, χωρίς περιττά άγχη. Το κάνεις με την ησυχία σου και τον ρυθμό σου και σίγουρα θα πάνε όλα καλά, είτε η γλώσσα που θα επιλέξεις είναι τα Αγγλικά με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά πια (τραγούδια, ταινίες κτλ) είτε τα Σέρβικα, τα οποία έχουν μια παραπάνω δυσκολία, λαμβάνοντας υπόψιν και τη διαφορετική γραφή και την δύσκολη , για εμάς τους Έλληνες, προφορά με τα τόσα σύμφωνα.

Αν αυτό που σε οδηγεί στην εκμάθηση μιας γλώσσας είναι επαγγελματικοί λόγοι ή σπουδές (πχ Εράσμους ή ένα μεταπτυχιακό), τότε τα πράγματα αλλάζουν. Εκεί δεν έχεις μεγάλα περιθώρια επιλογής της γλώσσας, καθώς αυτή καθορίζεται από τις εργασιακές ή ακαδημαϊκές σου ανάγκες. Αν είσαι αποφασισμένος/η και αφοσιωμένος/η, σίγουρα θα τα καταφέρεις όποια γλώσσα κι αν είναι αυτή! Προσωπική μου πεποίθηση είναι πως κάθε γλώσσα έχει τις δυσκολίες της και θέλει λίγο να της αφιερωθούμε για να την κατακτήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, λατινογενείς γλώσσες όπως τα Γαλλικά, τα Ιταλικά και τα Ισπανικά, είναι επιλογές οι οποίες έχουν απαιτήσεις στη γραμματική (όπως, βέβαια, κάθε γλώσσα), αλλά αναφορικά με το λεξιλόγιο είναι εύκολες, ιδιαίτερα αν γνωρίζεις ήδη Αγγλικά. Επιπλέον, αν ξέρεις ήδη κάποια λατινογενή γλώσσα πάρα πολύ εύκολα μπορείς να μάθεις μια ακόμη και να φτάσεις εξίσου εύκολα και στην πιστοποίηση. Όσο για την προφορά, νομίζω τα Ισπανικά είναι αυτή που από τις τρεις παραπάνω, θα σε δυσκολέψει λιγότερο.

Οι γλώσσες δεν είναι μόνο λεξιλόγιο και γραμματική, αλλά και πολιτισμός. Όποια γλώσσα και να επιλέξεις να μάθεις, θα είναι κέρδος. Όχι μόνο γιατί θα εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου, αλλά γιατί θα ανοίξεις και τους πολιτισμικούς ορίζοντές σου.

της Δανάης Σ.
Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει