ΤΟΥΡΚΙΚΑ
SPEAK
ΤΟΥΡΚΙΚΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Altaic
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
****
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Άλλαξε ριζικά τα τελευταία 100 χρόνια
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗ
3
ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Λατινικό αλφάβητο με τροποποιήσεις

Τα Τουρκικά είναι μία γλώσσα που αξίζει να μάθει κανείς, καθώς αποτελεί τη μητρική γλώσσα περίπου 90 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Παρά τις διακυμάνσεις που περνούν κατά περιόδους οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει σημαντικές οικονομικές και μορφωτικές σχέσεις, γεγονός που διατηρεί το υψηλό ενδιαφέρον των Ελλήνων να μάθουν Τουρκικά. 

Άλλωστε, η γλώσσα αυτή μάς φέρνει κοντά με ένα κομμάτι και της δικής μας ιστορίας, καθώς όλοι έχουμε ακούσει για τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής της άλλοτε ακμάζουσας ελληνικής παρουσίας σε εδάφη της σημερινής Τουρκίας.  

Τα Τουρκικά διαφέρουν αρκετά από τα Ελληνικά και τις άλλες Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Η δομή του συντακτικού (υποκείμενο, αντικείμενο, ρήμα) η έλλειψη βασικών ρημάτων (είμαι, έχω, μπορώ), αλλά και το γεγονός ότι είναι συγκολλητική γλώσσα, είναι στοιχεία που τα κάνουν να φαίνονται δύσκολα. Όσο, όμως, εξοικειώνεται κανείς με την γλώσσα και εμβαθύνει, την βρίσκει τρομερά ενδιαφέρουσα. Το λατινικό αλφάβητο υιοθετήθηκε μόλις το 1938 από την Τουρκία, αντικαθιστώντας το οθωμανικό- τουρκικό κι έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε να αποδίδει τους φθόγγους της τουρκικής γλώσσας. 

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει

Καθένας μπορεί να μάθει Τουρκικά, αρκεί να έχει τη διάθεση να εμβαθύνει σε μία γλώσσα πολύ διαφορετική από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδου.

Επίπεδα και διάρκεια

Ακολουθώντας το σύστημα εξέτασης των Τουρκικών, όλα τα τμήμα είναι ταχύρρυθμα, δηλαδή καλύπτονται δύο επίπεδα σε κάθε ακαδημαϊκό έτος. Για την τελειοποίηση των τουρκικών απαιτούνται περίπου τρία χρόνια. 


Α1-Α2 (Αρχαρίων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Α2 τελειώνοντας): 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα Τουρκικά. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων σας θεωρείστε βασικός ομιλητής της γλώσσας και μπορείτε να επικοινωνείτε με ευχέρεια για ζητήματα της καθημερινότητας. Το λεξιλόγιο σας επαρκεί για την ανταλλαγή βασικών πληροφοριών με απλό συντακτικό και γραμματική.  


Β1- Β2  (Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Β2 τελειώνοντας): 

Με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου, είστε σε θέση να συζητήσετε για θέματα που απαιτούν ανάπτυξη επιχειρηματολογίας και να εκφέρετε την άποψή σας με περισσότερα εκφραστικά μέσα.   


C1-C2  (Προχωρημένων - Συμμετοχή στις εξετάσεις C2 τελειώνοντας): 

Πρόκειται για πολύ υψηλά επίπεδα γνώσης, τα οποία σας επιτρέπουν να διαβάζετε και να κατανοείτε όσα μεταδίδονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κατ’ επέκταση, μπορείτε να διατυπώσετε τη γνώμη σας για αυτά, να εκφράσετε τη συμφωνία σας ή να εναντιωθείτε σε περίπτωση διαφωνίας- με ένα αρκετά διευρυμένο λεξιλόγιο και την άνεση ενός φυσικού ομιλητή.  


Μάθετε με τον ρυθμό σας.

Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή  η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.


Certificates

Οι εξετάσεις διεξάγονται από το φορέα İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi δύο φορές το χρόνο, συνήθως κάθε Ιούνιο και Ιανουάριο. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022,  οι εξετάσεις διεξήχθησαν διαδικτυακά. 

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε και το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας. Οι εξετάσεις γίνονται κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο. 

Καθηγητές 

Πόλυ Π. (TR)

FAQ

Πόσο χρόνο χρειάζομαι για να μπορώ να μιλάω Τουρκικά;

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο, θα είστε σε θέση να επικοινωνείτε στα Τουρκικά για βασικά ζητήματα της καθημερινότητας. Τα επίπεδα αρχαρίων εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να συστηθείτε, να ζητήσετε πληροφορίες και βοήθεια και να κάνετε συναλλαγές σε καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες και παρόμοια μέρη. Φυσικά, εάν ο στόχος σας είναι να αξιοποιήσετε τη γνώση των Τουρκικών στην εργασία ή στις σπουδές σας, τότε θα πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια, ώστε να ανταποκρίνεστε με επιτυχία σε κάθε περίσταση. 

Πόσο δύσκολα είναι τα Τουρκικά; 

Η τουρκική γλώσσα είναι ευφωνική και χαρακτηρίζεται από τη φωνηεντική αρμονία, δεν έχει γραμματικό γένος, έχει έξι πτώσεις και πληθώρα επιθημάτων. Επίσης είναι συγκολλητική, δηλαδή μια ολόκληρη φράση μπορεί να γράφεται και να προφέρεται με μία μόνο λέξη. Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν τα Τουρκικά διαφορετικά από τα ευρωπαϊκά δεδομένα και οπωσδήποτε πρέπει να μπείτε σε μια άλλη λογική σύνταξης και εκφοράς λόγου. Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς μας, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να εξελιχθείτε πολύ γρήγορα στη γλώσσα.


Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει