ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ
SPEAK
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Ινδοευρωπαϊκή, Ρωμανική ομάδα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
***
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Επίσημη γλώσσα σε 9 χώρες
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗ
3
ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Λατινικό με επιπλέον τονισμούς στα φωνήεντα

Είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή γλώσσα στον κόσμο μετά τα αγγλικά

Τα Πορτογαλικά συγκεντρώνουν έναν εντυπωσιακό αριθμό ομιλητών ανά τον κόσμο, που υπολογίζεται σε 236 εκατομμύρια. 

Όταν σκεφτόμαστε Πορτογαλικά, το μυαλό μας πηγαίνει στην Πορτογαλία και τη Βραζιλία. Η Βραζιλία είναι μεν η πολυπληθέστερη πορτογαλόφωνη χώρα, ωστόσο η γλώσσα ομιλείται επίσης στην Αγκόλα, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Ανατολικό Τιμόρ, τη Μοζαμβίκη και αλλού. Τα Πορτογαλικά λοιπόν, παίζουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Επιπλέον, επειδή δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα ως επιλογή δεύτερης/ξένης γλώσσας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όσοι και όσες τα γνωρίζουν να είναι περιζήτητοι!

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει

Καθένας μπορεί να ξεκινήσει την εκμάθηση των Πορτογαλικών. Πρόκειται για μία γλώσσα με πολλούς ομιλητές και ξεχωριστό χαρακτήρα, ιδανική για όσους θέλουν να δοκιμαστούν σε μία πιο “ασυνήθιστη” ευρωπαϊκή γλώσσα.  

Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδου.

Δεξιότητες που θα αποκτήσετε 

Γραφή, Ανάγνωση, Ομιλία, Προφορά, Λεξιλόγιο, Γραμματική

Επίπεδα και διάρκεια

Στο SPEAK μπορείτε να τελειοποιήσετε τα Πορτογαλικά σε περίπου τέσσερα χρόνια. Το πρώτο έτος είναι ταχύρρυθμο, καθώς καλύπτεται η ύλη των επιπέδων Α1+Α2+Β1 μαζί. Από το Β2 επίπεδο και έπειτα, κάθε ακαδημαϊκή χρονιά επικεντρώνεται στην προετοιμασία κάθε επιπέδου ξεχωριστά. 


Α1-Α2-Β1 (Elementar): 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα Πορτογαλικά. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων σας θεωρείστε βασικός ομιλητής της γλώσσας και μπορείτε να επικοινωνείτε με ευχέρεια για όλα τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Το λεξιλόγιο σας επαρκεί για την ανταλλαγή βασικών πληροφοριών με απλό συντακτικό και γραμματική.  


Β2  (Intermédio): 

Με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου, θεωρείστε ανεξάρτητος χρήστης της γλώσσας. Είστε σε θέση να συζητήσετε για θέματα που απαιτούν ανάπτυξη επιχειρηματολογίας (περιβάλλον, οικονομία, πολιτική κ.α.) χρησιμοποιώντας πλούσιο λεξιλόγιο και σύνθετες δομές προτάσεων.


C1  (Avançado): 

Πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, ο κάτοχος του οποίου θεωρείται πολύ έμπειρος χρήστης της γλώσσας. Είναι σε θέση να επικοινωνεί με μεγάλη άνεση σχεδόν για κάθε θεματολογία, να κατανοεί ειδήσεις, άρθρα και μελέτες, καθώς και να διατυπώνει απόψεις με μεγάλη ευχέρεια.   


C2  (Domínio pleno): 

Σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR), το συγκεκριμένο επίπεδο εξασφαλίζει επάρκεια για οποιαδήποτε περίσταση. Ο σπουδαστής θεωρείται ότι μπορεί να επικοινωνήσει ως φυσικός ομιλητής και να ανταποκριθεί με επιτυχία σε οποιοδήποτε περιβάλλον, συζητώντας για κάθε ζήτημα. 


 

Μάθετε με τον ρυθμό σας.

Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή  η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.

Certificates

Οι εξετάσεις των Πορτογαλικών διεξάγονται από το φορέα CAPLE υπό τη διαχείριση του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν τρεις εξεταστικές περίοδοι, κάθε Μάιο, Ιούλιο και Νοέμβριο. Ο χώρος διεξαγωγής είναι το Επίτιμο Προξενείο της Πορτογαλίας στη Θεσσαλονίκη.  

Καθηγητές 

Diana Κ. (POR)

FAQ

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των Πορτογαλικών Πορτογαλίας και αυτών της Βραζιλίας;

Στο SPEAK διδάσκουμε Πορτογαλικά Βραζιλίας. Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στην προφορά των λέξεων. Οι Βραζιλιάνοι τείνουν να προφέρουν τα φωνήεντα πιο μακρά, ενώ οι Πορτογάλοι τα προφέρουν με πιο κλειστό στόμα. Ενδεχομένως κάποιες λέξεις να γράφονται ελαφρώς διαφορετικά. Για παράδειγμα, η λέξη ρεσεψιόν στα Πορτογαλικά Βραζιλίας γράφεται recepção με το p να ακούγεται καθαρά, ενώ στα ευρωπαϊκά Πορτογαλικά η ίδια λέξη είναι απλώς receção. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η γλώσσα είναι αμοιβαία κατανοητή είτε βρίσκεστε στην Πορτογαλία είτε στη Βραζιλία. 

Σε πόσο διάστημα μπορώ να μιλάω Πορτογαλικά;

Από την πρώτη κιόλας χρονιά, είστε σε θέση να επικοινωνείτε στα Πορτογαλικά. Οι συζητήσεις σας μπορούν να αφορούν προσωπικά θέματα, εκπαιδευτικά ζητήματα και βασικές πληροφορίες για τα επαγγελματικά σας. Φυσικά, εάν σας ενδιαφέρουν τα Πορτογαλικά για σπουδές ή για να διεκδικήσετε θέσεις εργασίας που απαιτούν πολύ καλή χρήση της γλώσσας, τότε προτείνονται τουλάχιστον 2-3 χρόνια ενασχόλησης. Είναι βέβαιο ότι εάν είστε συνεπείς στα μαθήματά σας, θα διαπιστώσετε γρήγορη βελτίωση στις γνώσεις σας. 

Μιλάω Ισπανικά, μπορώ να εκμεταλλευτώ το επίπεδο μου;

Τα Πορτογαλικά ανήκουν στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και συγκεκριμένα, στη ρωμανική ομάδα. Παρουσιάζουν ομοιότητες με άλλες λατινογενείς γλώσσες, όπως τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Ρουμάνικα. Είναι γεγονός λοιπόν ότι για όσους μιλούν ήδη κάποια απο τις λατινογενείς γλώσσες, η εκμάθηση των πορτογαλικών μπορεί να γίνει ακόμη πιο εύκολη. Δεν συνιστάται όμως η ενταξη σε μεγαλύτερο επίπεδο. 

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει