HALLYU - Το Κορεατικό κύμα
Νοέμβριος 29, 2022

Τα τελευταία χρόνια, ο κορεατικός πολιτισμός γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη διάδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. H ραγδαία αυτή εξάπλωσή του έγινε γνωστή με το όνομα 한류 (hal-lyu), που αποτελεί νεοτερισμό και μεταφράζεται ως Korean Wave ή αλλιώς K-Wave. Ετυμολογικά, η λέξη διχοτομείται στα εξής συστατικά: 한 (han), που εδώ σημαίνει σχετικός με την Κορέα και 류 (ryu), που σημαίνει κύμα, ροή.

Hallyu: The Korean wave

Το φαινόμενο πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 20ου με αρχές 21ου αιώνα. Έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του ’90 και άνθισε ακόμα περισσότερο στα χρόνια μετά το 2010, με αποτέλεσμα σήμερα να αγγίζει κάθε γωνιά του πλανήτη. Το 2021 ο κορεατικός όρος και η μετάφρασή του αναγνωρίστηκαν και συμπεριλήφθηκαν επίσημα στο Oxford English Dictionary.

Αρχικά, αφορούσε κατά κύριο λόγο την K-Pop (κορεατική μουσική) και τα K-Drama (κορεατικές τηλεοπτικές σειρές), που πέτυχαν μεγάλη απήχηση εκτός των ορίων της χώρας. Αργότερα, το ενδιαφέρον στράφηκε και στον κορεατικό κινηματογράφο, τη μόδα, τα video games, τα 만화 (man-hwa, κορεατικά κόμικς) και την κουζίνα. Σήμερα, αφορά κάθε πτυχή της κορεατικής κουλτούρας με το τουριστικό ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον για την κορεατική γλώσσα και ιστορία να είναι διαρκώς αυξανόμενο.

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει