ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
SPEAK
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Ιινδοευρωπαϊκή
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
*****
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
“διαβάζουμε όπως γράφουμε”
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗ
4
ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Λατινική

Μία από τις γλώσσες με τη μεγαλύτερη εξάπλωση στην Ευρώπη, καθώς αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν, αλλά και σε συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας και της Δανίας.  

Είτε ασχολείστε με την τέχνη είτε με τις επιστήμες, είναι βέβαιο ότι έχετε πολλούς λόγους να μάθετε Γερμανικά! Μερικοί από τους κορυφαίους λογοτέχνες και στοχαστές έχουν εκφραστεί μέσω αυτής της γλώσσας, ενώ τα γερμανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα αποτελούν πόλο έλξης για φιλόδοξους φοιτητές κι επαγγελματίες από όλον τον κόσμο.

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει

Καθένας μπορεί να μάθει Γερμανικά, είτε το κίνητρο είναι η επαγγελματική ανέλιξη είτε το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την κουλτούρα των γερμανόφωνων κρατών. Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδου.


Δεξιότητες που θα αποκτήσετε

Γραφή, Ανάγνωση, Ομιλία, Προφορά, Λεξιλόγιο, Γραμματική

Επίπεδα και διάρκεια

Στο SPEAK μπορείτε να τελειοποιήσετε τα Γερμανικά σε τέσσερα χρόνια. Με ένα Β2 επίπεδο μπορείτε να εργαστείτε στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας των γερμανόφωνων χωρών. Εάν, ωστόσο, ενδιαφέρεστε να σταδιοδρομήσετε στον ακαδημαϊκό χώρο, καλό είναι να συνεχίσετε στα επίπεδα Γ1-Γ2. 


Α1-Α2-Β1

Αρχαρίων - Συμμετοχή στις εξετάσεις πτυχίου επιπέδου grundstufe τελειώνοντας

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα Γερμανικά, ωστόσο έως το τέλος της χρονιάς έχετε ολοκληρώσει και το πρώτο επίπεδο προχωρημένων, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR). Το Β1 επίπεδο εξασφαλίζει άνετη επικοινωνία για όλα τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας με χρήση απλού λεξιλογίου και βασικών συντακτικών δομών. 


Β2 

Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις πτυχίου επιπέδου mittelstufe τελειώνοντας

Με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου, έχετε ουσιαστικά καλύψει το σύνολο της γραμματικής και του συντακτικού των Γερμανικών. Είστε σε θέση να συζητήσετε για θέματα που απαιτούν ανάπτυξη επιχειρηματολογίας (περιβάλλον, οικονομία, πολιτική κ.α.) χρησιμοποιώντας πλούσιο λεξιλόγιο και σύνθετες δομές προτάσεων. 


C1 

Προχωρημένων - Συμμετοχή στις εξετάσεις zertifikat C1 τελειώνοντας

Ο κάτοχος του Γ1 επιπέδου των Γερμανικών μπορεί να επικοινωνήσει με μεγάλη άνεση ακόμα και για θέματα αυξημένης δυσκολίας- κατανοώντας λόγιες εκφράσεις και εξειδικευμένο λεξιλόγιο. Άλλωστε, η έμφαση του συγκεκριμένου επιπέδου δίνεται ακριβώς στον εμπλουτισμό των εκφραστικών μέσων.  


C2 

Προχωρημένων - Συμμετοχή στις εξετάσεις επιπέδου oberstufe τελειώνοντας

Η συγκεκριμένη πιστοποίηση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε όσους και όσες επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους παρακολουθώντας γερμανόφωνα πανεπιστημιακά προγράμματα. Οι σπουδαστές/ σπουδάστριες έρχονται σε επαφή με τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφική σκέψη των μεγάλων Γερμανών στοχαστών και αναπτύσσουν γλωσσικές ικανότητες εφάμιλλες με αυτές των εγγενών ομιλητών. 


 Μάθετε με τον ρυθμό σας.

Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή  η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.


Certificates

Οι εξετάσεις των Γερμανικών πραγματοποιούνται αρκετές φορές εντός της χρονιάς και τουλάχιστον μία φορά σε κάθε χειμερινό και εαρινό εξάμηνο. Η επιλογή του εξεταστικού φορέα εξαρτάται και από τις προσωπικές προτιμήσεις του εξεταζομένου. Ενδεικτικά, υπάρχουν οι εξής φορείς:

  • Goethe Institut 

  • ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom Deutsch)

  • Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας 

Καθηγητές

Άννα Μ. (GER), Κατερίνα M. (GER), Στέλλα Π. (GER), Κωνστντίνα Κ. (GER)

FAQ

Πόσο εύκολο είναι να μάθω Γερμανικά;

Τα Γερμανικά φέρουν τη φήμη της “δύσκολης” γλώσσας κυρίως επειδή η προφορά είναι αρκετά “βαριά” για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο, τα πρώτα τρία επίπεδα (Α1-Α2-Β1) δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα σύνθετα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να μπορείτε εντός 8 μηνών να μεταφέρετε βασικές πληροφορίες στα Γερμανικά. 

Ποιο επίπεδο χρειάζομαι ώστε να είμαι ανταγωνιστικός/ή στην αγορά εργασίας; 

Εξαρτάται από τον κλάδο στον οποίο θέλετε να εργαστείτε. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος για μετανάστευση στη Γερμανία, το Β2 επίπεδο θεωρείται σημαντικό προσόν στη διαδικασία εύρεσης δουλειάς στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. 

Ενδιαφέρομαι να συγκεντρώσω μόρια για τον ΑΣΕΠ. Πώς μπορούν να με βοηθήσουν τα Γερμανικά;

Τα Γερμανικά ανήκουν στις γλώσσες που μοριοδοτεί ο ΑΣΕΠ, αρκεί να έχετε πτυχίο, τουλάχιστον επιπέδου Β2. Το συγκεκριμένο επίπεδο χρειάζεται περίπου 2 έτη μαθημάτων για να ολοκληρωθεί. Συμβουλευτείτε το παράρτημα γλωσσομάθειας του ΑΣΕΠ ώστε να έχετε πλήρη εικόνα για τη μοριοδότηση των γλωσσών. 

Είναι όντως δύσκολη η γραμματική των γερμανικών; 

Η Γραμματική μπορεί να χαρακτηριστεί απαιτητική, κυρίως λόγω των πολλών άρθρων και των προθέσεων, αλλά κι επειδή δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας για τα γένη των ουσιαστικών. Ωστόσο, με την καθοδήγηση των έμπειρων καθηγητών μας και την εξάσκηση, σύντομα θα μπορείτε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά στα Γερμανικά!

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει