Πιστοποιήσεις Αγγλικών: Ποιο πτυχίο να διαλέξω;
Σεπτέμβριος 05, 2022

Η αναζήτηση της κατάλληλης πιστοποίησης γλωσσομάθειας μπορεί να δημιουργήσει αρκετή σύγχυση καθως υπάρχει πληθώρα πτυχίων που συναγωνίζονται να γίνουν ελκυστικά στους υποψήφιους και οι πληροφορίες στο διαδύκτιο μπορεί να είναι ασαφείς και συγκεχυμένες. 

Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή εχει ο σκοπός που θέλουμε την πιστοποίηση. Αν η απάντηση είναι για σπουδές η εργασία στο εξωτερικό, υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα καθορίσουν την τελική απόφαση. 

English degrees: What's the right choice

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει οτι κάθε πανεπιστήμιο θέτει τα δικά του κριτήρια, γι’ αυτό ο υποψήφιος πρέπει να αναζητήσει αυτές τις πληροφορίες στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων. 

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε οτι στα Ευρωπαικά πανεπιστήμια ζητείται κυρίως IELTS Academic με βαθμό που ορίζει η εκάστοτε σχολή. Υπάρχουν, φυσικά, εξαιρέσεις και μια σχολή μπορεί να δέχεται CPE, ECPE η TOEFL, πάντα όμως με συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν κυρίως την βαθμολογία ή τον χρόνο απόκτησης. Ακόμα κι ένα IELTS με καλό βαθμό είναι πιθανό να μην ειναι αποδεκτό μετά το πέρας της διετίας.

Για τα Αμερικάνικα πανεπιστήμια είναι πιο πιθανό να ζητηθεί το TOEFL αλλά και εδώ μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ανάλογα με το πανεπιστήμιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με το πανεπιστήμιο και να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες και διασαφηνήσεις. 

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Για εργασία στο εξωτερικό η κατάλληλη πιστοποίηση εξαρτάται απο την κάθε χώρα και τι κριτήρια θέτει για άδεια εργασίας, visa, πράσινη κάρτα κτλ. Μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στην εκάστοτε πρεσβεία και να λάβει αυτές τις πληροφορίες. Όσον αφορά την εργασία στον ιδιωτικό τομεα, κάποιος που θα πάει σε συνέντευξη και χειρίζεται σωστά την γλώσσα, μπορεί να μην χρειάζεται απαραίτητα κάποια πιστοποίηση των γλωσσικών δεξιοτήτων.

Όπως και να ’χει, και στις δύο περιπτώσεις, η καλή χρήση της γλώσσας ειναι σημαντική για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ο ενδιαφερόμενος. Στην περίπτωση εύρεσης εργασίας, η συνέντευξη θα κρίνει τις γλωσσικές δεξιότητες ανεξάρτητα από την πιστοποίηση που έχει κανείς. Για τις σπουδές, η σχολή θέτει τα κριτήρια αλλά πρέπει να γνωρίζουμε οτι συνήθως ζητούν πρόσφατες πιστοποιήσεις, τελευταίας διετίας. Τέλος, η επικοινωνία με τον εκάστοτε φορέα είναι ο καλύτερος τρόπος να πάρουμε έγκυρες και ακριβείς  πληροφορίες.

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει