ΣΕΡΒΙΚΑ
SPEAK
ΣΕΡΒΙΚΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, σλαβική οικογένεια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
****
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Είναι η κοινή γλώσσα των Σέρβων, Κροατών και Βόσνιων
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΗ
4
ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Λατινικό και Κυριλλικό αλφάβητο

Τα Σερβικά βρίσκονται ανάμεσα στις γλώσσες που γνώρισαν μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω του τουρισμού. Είναι αλήθεια ότι οι Σέρβοι αγαπούν να επισκέπτονται τη χώρα μας, τόσο λόγω της φυσικής ομορφιάς, όσο και λόγω των τοπόσημων με ιδιαίτερη αξία για τη Σερβία, όπως τα Συμμαχικά Κοιμητήρια. 

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι τα σέρβικα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες χώρες όπως είναι το Μαυροβούνιο, η Βοσνία ή η Κροατία. Αποτελούν, επίσης, μία καλή βάση σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί και με κάποια άλλη σλαβική γλώσσα.

Τα Σερβικά ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και ειδικότερα, στην ομάδα των νότιων Σλαβικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιείται το κυριλλικό ταυτόχρονα με το λατινικό αλφάβητο. Είναι η κοινή γλώσσα των Σέρβων, τον Κροατών και των Βόσνιων, η οποία μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έχει κατηγοριοποιηθεί αντίστοιχα, σε σερβική, κροατική και βοσνιακή γλώσσα. 

Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει

Καθένας μπορεί να μάθει Σερβικά, αρκεί να το επιθυμεί. Άλλωστε, η καθηγήτρια Σερβικών του SPEAK έχει εξειδίκευση και στην ελληνική γλώσσα και φιλολογία, γεγονός που εγγυάται μία εξαιρετικά εύστοχη διδασκαλία μέσω και της ελληνικής γραμματικής. 

Στο επίπεδο αρχαρίων, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη επαφή με τη γλώσσα. Κάθε επόμενο επίπεδο, απαιτεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιπέδου.

Δεξιότητες που θα αποκτήσετε 

Γραφή, Ανάγνωση, Ομιλία, Προφορά, Λεξιλόγιο, Γραμματική

Επίπεδα και διάρκεια

Στο SPEAK χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια, ώστε να τελειοποιήσει κάποιος τα Σερβικά. Η πρώτη χρονιά είναι ταχύρρυθμη, όμως καθώς τα επίπεδα προχωρούν, απαιτείται για το καθένα μία μεμονωμένη χρονιά για τη μελέτη του. 


Α1-Α2 (Αρχαρίων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Α2 τελειώνοντας): 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τα Σερβικά. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων σας θεωρείστε βασικός ομιλητής της γλώσσας και μπορείτε να επικοινωνείτε με ευχέρεια για τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Το λεξιλόγιο σας επαρκεί για την ανταλλαγή βασικών πληροφοριών με απλό συντακτικό και γραμματική.  


Β1  (Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Β1 τελειώνοντας): 

Με την ολοκλήρωση αυτού του επιπέδου, έχετε επεκτείνει σημαντικά τα εκφραστικά σας μέσα. Είστε σε θέση να μιλήσετε με μεγαλύτερη άνεση για καθημερινά θέματα, να κάνετε συναλλαγές και να κατανοείτε με μεγαλύτερη ευκολία τον προφορικό λόγο, όπως σε ένα δελτίο ειδήσεων.  


Β2  (Μέσων - Συμμετοχή στις εξετάσεις Β2 τελειώνοντας): 

Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό επίπεδο, κατά το οποίο καλείστε να συμμετάσχετε σε συζητήσεις για απαιτητικά κοινωνικά θέματα, να αναπτύσσετε τη γνώμη σας και να σχολιάζετε ταινίες, άρθρα και διάφορα άλλα κείμενα. 


C1 - C2  (Προχωρημένων - Συμμετοχή στις εξετάσεις C1 και C2 τελειώνοντας): 

Τα συγκεκριμένα επίπεδα είναι τα υψηλότερα που μπορεί να αποκτήσει κανείς και χαρακτηρίζονται από εξίσου υψηλές απαιτήσεις. Με την ολοκλήρωσή τους μπορείτε να κατανοήσετε με άνεση ακόμα και συζητήσεις επιστημονικού περιεχομένου άγνωστου προς τα δικά σας ενδιαφέροντα, καθώς και να χρησιμοποιήσετε σχήματα λόγου και εκφράσεις που είναι διαδεδομένες στους φυσικούς ομιλητές των Σερβικών. 


Μάθετε με τον ρυθμό σας.

Εάν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ή  η απόκτηση πτυχίου δεν είναι ο στόχος σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να βγάλουμε ένα πλάνο στα μέτρα σας.


Certificates

Οι εξετάσεις των Σερβικών στη Θεσσαλονίκη διεξάγονται συνήθως δύο φορές το χρόνο, κάθε Ιούνιο και Φεβρουάριο από το Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. 

Καθηγητές 

Ksenija Z. (SER, GR)

FAQ

Πόσο δύσκολη είναι η εκμάθηση των Σερβικών; 

Τα Σερβικά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς παρουσιάζουν ομοιότητες στη γραμματική και τη σύνταξη με την ελληνική γλώσσα. Επίσης, εάν γνωρίζετε και κάποια άλλη σλαβική γλώσσα, σίγουρα η φωνολογία θα σας φανεί οικεία. 

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των Σλαβικών γλωσσών; Εάν μιλάω Σερβικά, μπορώ να επικοινωνώ και με τους υπόλοιπους σλαβόφωνους; 

Οπωσδήποτε υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των Σερβικών και άλλων γλωσσών, όπως είναι τα Ρώσικα και τα Βουλγάρικα, αλλά όχι σε βαθμό που να είναι αμοιβαία κατανοητές από τους κατοίκους των χωρών αυτών. Άλλωστε, τα Σερβικά και τα Βουλγάρικα ανήκουν στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, ενώ τα Ρώσικα ανήκουν σε αυτή των ανατολικών σλαβικών γλωσσών. Κατανοητοί μπορείτε να γίνετε μιλώντας Σερβικά στην Κροατία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο.

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρερει